LIFTING OBRAZA
(KOMPLETNI LIFTING OBRAZA ALI FULL FACE LIFT)

Lifting obraza je najzahtevnejši poseg lepotne kirurgije, ki od estetskega kirurga zahteva veliko izkušenj in znanja, od pacienta pa kooperativnost in potrpljenje, predvsem v fazi okrevanja.

Lifting lica

Lifting obraza prej

Lifting lica

Lifting obraza pozneje

S to operacijo se poleg ohlapne kože na obrazu zategne tudi odvečna koža na vratu, zaradi česar se ta poseg imenuje tudi full face lift ali kompletni lifting obraza.

Kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića je med svojim dolgoletnim delom izpopolnil operacijo liftinga obraza in jo, kod tudi vse druge kirurške posege, izvaja zelo pazljivo in prizanesljivo, posebna pozornost pa je namenjena detajlom.

Operacija liftinga obraza od kirurga ne zahteva samo obvladovanja precizne in zahtevne kirurške tehnike ter veliko kirurških izkušenj, ampak tudi dobro razvit smisel za oblikovanje. Pri tej operaciji je dr. Tončiću v veliko pomoč njegov smisel za detajle in odličen občutek za sorazmernost.

Naraven in mladosten videz obraza

Uspešno opravljen face lifting obrazu povrne naraven, svež videz, brez odvečne in ohlapne kože, mimika pa je naravna in dobro ohranjena.

Pri liftingu obraza mora biti estetski kirurg še posebej pozoren na stopnjo zategnjenosti kože, saj je rezultat prekomerno zategnjene kože t. i. „efekt maske“, kjer je mimika obraza bolj ali manj oslabljena ter daje obrazu umetni t.j. „operirani“ videz.

Druga skrajnost je premalo zategnjena koža obraza in vratu, katere rezultat je slab efekt liftinga obraza.

Osnovna filozofija dr. Tončića in njegovega kirurškega tima je, da se mora s posegom doseči čim bolj naraven videz z dobro in zmerno zategnjeno kožo na obrazu in vratu, ki bo obrazu dala potrebno svežino in hkrati zadržala naravno mimiko.

Takšna stopnja zategnjenosti kože obraza in vratu zahteva veliko kirurških izkušenj in dobro mero pri samem postopku.

Tehnika minimalnih brazgotin

Uspeh face liftinga se ne ocenjuje samo po mladostnem in svežem videzu obraza, ampak tudi po brazgotinah, ki ostanejo po posegu. Ali bodo večje, manjše ali komajda opazne, je odvisno od izkušenj, tehnike in znanja kirurga, deloma tudi od obnašanja pacienta.

Pogosto se zgodi, da po liftingu obraza na področju pred ušesom ter zadaj, pri laseh, ostanejo za prst debele brazgotine.

Da bi se izognili nastanku takšnih brazgotin, so dr. Tončić in njegov kirurški tim razvili tehniko t.i. minimalnih brazgotin. To je tehnika, pri kateri se kirurški rez šiva po principih estetske kirurgije, kar pomeni, da se na sprednji strani brazgotina skrije v ušesu, na zadnji strani pa v laseh. Pri uporabi takšne tehnike po liftingu obraza ostane minimalna in zelo dobro prikrita brazgotina, ki je slabo opazna.

Osnovni tipi liftinga obraza

Obstaja nekaj tipov liftinga obraza, ki se razlikujejo po obsegu in po področjih.

 1. LIFTING OBRAZA (KOMPLETNI LIFTING OBRAZA ALI FULL FACE LIFT)
 2. MINI LIFTING ALI S-LIFTING
 3. LIFTING ČELA

KAJ JE POTREBNO VEDETI O OPERACIJI LIFTINGA OBRAZA ?

Iz dolgoletnih izkušenj dr. Tončića smo povzeli nekaj odgovorov na vprašanja o face liftingu, ki so za naše paciente najbolj zanimivi.

1. KDAJ JE PRIMERNA STAROST ZA OPERACIJO LIFTINGA OBRAZA?

Ker je staranje individualen proces, je tudi starostna doba, optimalna za lifting obraza, pri posameznikih različna. Starost, ki naj bi bila za lifting obraza najprimernejša, je pri večini oseb med 40-tim in 6O-tim letom. Kompletni lifting obraza je najpogosteje indiciran pri pacientih v zreli življenjski dobi, pri katerih je izrazita ohlapna koža na področju srednjega dela obraza, blazinice in odvečna koža na področju spodnje čeljusti ter odvečna koža na področju vratu.

2. PRVI ZNAKI, KI SPOROČAJO, DA JE POTREBEN LIFTING OBRAZA

Prvi in najočitnejši znak je zagotovo izguba jasne linije spodnje čeljusti, ki jo spremlja nastajanje blazinic in podbradka ter izguba čvrste meje med spodnjo čeljustjo in vratom. Prav ta jasna črta spodnje čeljusti daje obrazu čvrst obris in mladostni videz. Naslednji znak je poglobitev nazolabialnih gub (gube med nosom in kotički ust) in spuščanje kotičkov ustnic navzdol, zaradi česar je obraz videti žalosten in nezadovoljen.

3. ZNAKI STARANJA NA ČELU TER NA PODROČJU OČI IN KAKO JIH ODPRAVITI?

Znaki staranja, ki se pojavijo okoli oči so: mešički pod očmi, povešene zgornji veke ter povešen zunanji očesni kot. Odpravijo se lahko z operacijo očesnih vek - BLEFAROPLASTIKO.

Nagubano čelo in povešene obrvi se odpravijo z LIFTINGOM ČELA. Lifting čela in blefaroplastika sta dve samostojni operaciji, ki se lahko opravita istočasno kot face lifting ali v posebnem operativnem terminu.

4. KAJ JE GLOBINSKI LIFTING OBRAZA IN ALI JE UČINKOVITEJŠI OD KLASIČNEGA LIFTINGA?

Globinski face lifting je novejša tehnika operacije liftinga obraza. Izvaja se zadnjih 20 let. Ta estetski poseg je za operaterja izjemno zahteven, vendar je njegov učinek izjemen. Na podlagi 15-letnih izkušenj dr. Tončića in njegovega kirurškega tima našim pacientom priporočamo in tudi najpogosteje opravljamo globinski lifting obraza. Z njim se zategne koža na obrazu, obrazne mišice pa se dvignejo v prvotno pozicijo. Obraz je tako videti naravnejši, učinek pomlajevanja pa je optimalen in bistveno trajnejši kot pri klasičnem face liftingu.

5. TRAJNOST LIFTINGA OBRAZA?

Trajnost liftinga obraza je odvisna od operativne tehnike (globinski ali klasični lifting) izkušenj in znanja estetskega kirurga ter od individualnih lastnosti pacienta (starost, kakovost kože in podkožnega tkiva). Pri globinskem liftingu obraza je učinek trajnejši (približno 10 let). Lifting obraza se lahko ponovi največ 3 krat.

6. KATERI MANJŠI POSEGI DOPOLNJUJEJO UČINEK LIFTINGA OBRAZA?

Lifting obraza lahko kombiniramo z drugimi manjšimi posegi, ki skupaj bistveno prispevajo k izboljšanju videza pacienta.

Z liftingom obraza se lahko istočasno zelo uspešno kombinirajo čelni lifting, korekcija zgornjih in spodnjih vek in dermoabrazija zgornje in spodnje ustnice, s katero zgladimo gube, ki se pogosto pojavijo na področju ust.

Primerni so še tretmani z raznimi dermalnimi polnili, med katerimi je vodilni Restylane, tretmani z Botoxom ter globoki, medicinski kemični peeling obraza.

V obdobju okrevanja po operaciji našim pacientom priporočamo tudi kompleten stomatološki tretman, tako bo make – over efekt popoln.

Naš cilj na koncu procesa je doseči mladostni in svež videz obraza, brez odvečne kože na področju obraza in vratu, z naravno mimiko, odprtimi očmi in nasmehom, ki bo izražal samozavest.

Navedeni posegi se lahko opravijo istočasno z liftingom obraza oziroma med procesom okrevanja ali popolnoma ločeno.

KORISTNI NASVETI ZA NAŠE PACIENTE:

Čeprav je za izkušen kirurški tim pod vodstvom dr. Tončića lifting obraza rutinski poseg, profesionalni pristop od nas zahteva, da posebno pozornost posvetimo preoperativni pripravi pacienta.

Pred operacijo:

 • • Pred operativnim posegom liftinga obraza se opravi rutinska preoperativna obdelava pacienta, ki vključuje laboratorijsko preiskavo krvi ter internistični pregled z EKG-jem.
 • • Po potrebi in v dogovoru z nami lahko pacient laboratorijski pregled in pregled internista z EKG-jem opravi dan pred operacijo ali celo na dan operacije.
 • • Neposredno pred operativnim posegom v naši kliniki se s pacientom še enkrat pogovorimo ter opravimo zaključno preoperativno konzultacijo in pregled.
 • • Za čimbolj uspešno operacijo liftinga obraza je pri zaključnem preoperativnem pregledu oziroma neposredno pred posegom potrebno narediti zelo natančno risbo, po kateri bo potekal bodoči kirurški rez. Pri tem pridejo do izraza risarske in slikarske izkušnje dr. Tončića. Risba, ki jo naredi pred operacijo, je odlična orientacija in pomeni velik in zelo pomembne korak do končnega uspeha operacije
 • • Pred vsemi kirurškimi posegi, še posebej pa pred liftingom obraza, je treba prenehati z jemanjem protibolečinskih preparatov iz skupine nesteroidnih protivnetnih zdravil, ki vsebujejo acetilsalicilno kislino, kot so Aspirin, Andol ali Acisal. To je zelo pomemben dejavnik priprave pacienta na kirurški poseg, saj s tem preprečujemo morebitne neželene krvavitve in hematome (podkožna krvavitev) med in po operaciji, kar bistveno pospešuje okrevanje ter izboljšuje rezultat operacije
 • • Za čim večje zadovoljstvo naših pacientov, ki niso iz Hrvaške, smo jim omogočili, da se preoperativni pregled in operacija opravita istočasno (pri enem obisku v Zagrebu). Za tuje paciente je še posebej dobrodošla informacija, da se začetna konzultacija lahko opravi tudi po telefonu ali internetu. Med inicialno konzultacijo ocenimo, ali je pacient sploh primeren za to vrsto posega. Pri prihodu pacienta v Zagreb naredimo tudi zaključno preoperativno konzultacijo, kjer, v dogovoru s pacientom, definiramo vse podrobnosti tega posega in šele nato pristopimo k operaciji.

Anestezija in poseg:

 • • Operacijo liftinga obraza opravimo v splošni anesteziji pod nadzorom vrhunskega zdravnika, anesteziologa. To pomeni, da pacient med posegom spi in ne čuti ničesar.
 • • V kliniki pacient preživi vsega 24 ur: 1 uro traja preoperativna priprava, približno 3 ure sam poseg, preostanek časa pa je namenjen počitku po operaciji. Po zaključenem postopku pacienta odpustimo v domačo oskrbo v Zagrebu.

Okrevanje

 • • Končni rezultat face liftinga je odvisen od poteka same operacije, izkušenj kirurga in njegovega tima, v veliki meri pa tudi od vestnega in temeljitega postoperativnega spremljanja in nege.
 • • Za visok odstotek uspešnosti v kliniki dr. Tončića se lahko zahvalimo tako bogatim izkušnjam našega kirurškega tima, zelo preciznim in popolnim kirurškim tehnikam kot tudi dobro organizirani in visoko strokovni postoperativni negi.
 • • Iz navedenih razlogov dr. Tončić s svojim timom vztraja pri rednih kontrolah in vsakodnevnem stiku s pacientom, da bi se obdobje okrevanja zaključilo čimbolj uspešno in brez nepotrebnih komplikacij.
 • • Postoperativno okrevanje je po liftingu obraza individualno in pri večini primerov traja okoli deset dni. Šivi se odstranijo en teden po operaciji, že dva tedna po operaciji pa je pacient pripravljen na vrnitev k svojim vsakodnevnim zasebnim in profesionalnim aktivnostim, vendar se mora en mesec po operaciji izogibati večjim telesnim naporom.
 • • BIVANJE V ZAGREBU, ki ga priporočamo po operaciji liftinga obraza je deset dni do dveh tednov, ko bomo v naši kliniki odstranili šive ter v celoti in do konca spremljali okrevanje pacienta.
 • • OKREVANJE IN ODSOTNOST Z DELA je po operaciji face liftinga 14 dni.
 • • Zaradi varnosti naših pacientov ter da bi jim omogočili varno in uspešno okrevanje ter postoperativno spremljanje, vztrajamo na dovolj dolgem bivanju pacientov v Zagrebu. Tako ničesar ne prepustimo naključju, ampak okrevanje pacienta spremljamo v celoti, od začetka do konca, kar je zelo pomembno za zdravje pacientov in dober izid operacije.
 • • Da bo brazgotina po operaciji čim manj vidna, je v obdobju prvih šest mesecev do enega leta po operaciji priporočljivo izogibanje izpostavljanja soncu.
 • • Pri kadilcih je za uspešnost operacije odločilnega pomena, da prenehajo kaditi najmanj teden dni pred operacijo in vse do dveh tednov po operaciji. To je eden izmed dejavnikov, ki je pri procesu celjenja ključnega pomena.

Popolna storitev:

 • • Našim pacientom, ki niso iz Zagreba oziroma Hrvaške lahko organiziramo POT IN NAMESTITEV V ZAGREBU! Zagotovimo jim lahko zasebno ali hotelsko namestitev v Zagrebu ter pomagamo pri organizaciji leta in rezervaciji letalskih kart. Pri prihodu v Zagreb naše paciente po potrebi pričaka tudi naš voznik.
 • Keywords:
 • Facelift, ...Kontakt

Klinika za lepotno kirurgijo
Dr. Tončić

Mlinovi 159 a
10 000 Zagreb
Hrvaška

tel.: +385 1 461 88 88
fax : +385 1 463 78 01
e-mail:

Stomatološka ordinacija

Zobni implantati Zagreb

Studio Dental Zagreb
Kontakt telefon: 385 1 461 88 88

Skype Me™! skype:
Cosmetic Surgery Clinic Dr Toncic